
Welke laadpaal heb ik nodig?
AC laadpalen
AC laadpalen kunnen een vermogen leveren van 3,5 tot 22 kilowatt (kW), afhankelijk van wat de auto aan maximaal AC vermogen kan omzetten. Ook is een bepalende factor het maximaal vermogen in uw woning of bedrijfspand. Dit willen wij dan graag toelichten in een persoonlijk advies om tot de beste oplossing te komen voor uw installatie.
DC laadpalen
DC laadpalen zijn laadpalen die snel kunnen laden, ook wel snel laadstations genoemd. Wanneer u gebruik maakt van een snellader, vindt de omvorming van elektriciteit plaats in de DC laadpaal. Hierdoor kan er meer stroom worden geleverd en kunt u dus sneller uw elektrische auto opladen. De stroom gaat rechtstreeks van de laadpaal naar de accu van de auto. Het vermogen van DC laadpalen varieert van 15 tot 120 kW.

Met of zonder registratie?
De laadpalen zonder registratie bevatten geen abonnementskosten, Er kan alleen geen dynamic load balancing worden toegepast of op afstand worden uitgelezen. De voordelen van laadpalen met een registratie zijn onterendere dat deze in een master/slave configuratie kunnen functioneren. Dit betekent dat de master controle heeft over de andere laadpalen, de slaves.
De laadpalen zijn met elkaar verbonden voor een dynamisch systeem zodat het maximale uit de opstelling gehaald kan worden, denk hierbij aan het verdelen van het totaal vermogen. Daarnaast is het gebruik op afstand in te stellen en het tarief per kilowatt (kW) is instelbaar. Wel zitten aan een laadpaal met registratie maandelijkse abonnementskosten verbonden.
Voorzien van een Dynamic Load Balancer
De load balancer meet het stroomverbruik in uw woning of bedrijfspand. Dit zorgt ervoor dat het totaal opgenomen vermogen van uw installatie en die van de laadpaal nooit hoger uitkomen dan de waarde van uw hoofdaansluiting. U kunt op deze manier het maximale vermogen laden wat binnen uw installatie beschikbaar is. Dit zal per klant verschillend zijn of dit noodzakelijk is voor uw installatie en bieden wij hier een opmaat oplossing voor aan.

Persoonlijk advies
Wij komen langs voor deskundig advies en bespreken dan de verschillende opties die mogelijk zijn. Op basis van dit gesprek stellen wij een offerte op. U beslist welke optie past bij uw wens en behoefte. Wij maken een afspraak met u zodra de laadpalen gereed zijn om geplaatst te worden.
Belangrijke begrippen
Master/slave configuratie
De master heeft controle over een of meerdere apparaten. In dit geval de verschillende laadpalen. De verschillende laadpalen zijn de slaves. De laadpalen zijn met elkaar verbonden en de master heeft hier controle over. Zodra er een van de laadpalen uitvallen in verband met een storing of er dient een aanpassing worden gedaan, dan hoeft dit alleen te worden gedaan in het apparaat die de controle heeft. Dit is dus de master. Aangezien er alleen moet worden gekeken naar een apparaat, is dit efficiënter dan alle laadpalen één voor één te controleren of aan te passen.
Dynamic Load Balancing
Dynamic Load Balancing is een techniek die wordt toegepast om het stroomverbruik in balans te houden, wanneer er verschillende apparaten tegelijkertijd in gebruik zijn. Dit zorgt ervoor dat er op momenten dat er in huis weinig stroom wordt verbruikt, extra wordt geladen en zodra er in huis veel elektrische apparaten in gebruik zijn, het stroomverbruik van de laadpaal minder is. Door middel van load balancing kunnen stroomstoringen en stroomuitval worden voorkomen. Met Dynamic Load Balancing belast je het energienetwerk niet te veel. Het systeem meet hoeveel stroom er wordt afgenomen en zodra de grens bijna in zicht komt, grijpt dit systeem in.
AC en DC stroom
Er zijn twee soorten spanningen gebruikt kunnen worden om uw auto op te laden. AC stroom is wisselstroom en DC stroom is gelijkstroom.